Schrijf je in voor de nieuwsbrief >
Margriet Winterfair wordt verplaatst naar 2021 Margriet Winterfair wordt verplaatst naar 2021
Home - Geen categorie - Hier moet je bij zijn: Theatercolleges!

Hier moet je bij zijn: Theatercolleges!

Altijd al benieuwd geweest naar hoe je jouw verhaal op papier zet of waarom de natuur de natuur is? Je leert het tijdens Margriet Winterfair! Elke dag is er een leuk, leerzaam en inspirerend theatercollege te volgen in het  Margriet Theater, hal 4. Hieronder staan alle theatercolleges op een rijtje.

Vrijdag 22 november 13.00 – 13.30 uur
Theatercollege Hoe overleef ik het podium van Irene Kuiper en Frederique Sluyterman van Loo
We moeten allemaal wel eens ‘een podium’ op, bij een bruiloft, een begrafenis, een pitch voor je werk, een bedankje na een feestje, maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met zenuwen? Waarom trillen je handen bij het vasthouden van je spiekbrief? We zijn in het dagelijkse leven soms geneigd zijn om ons klein te maken, we hebben geleerd om niet je kop boven het maaiveld uit te steken, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Maar toch, als je toch dat verhaal wilt houden, hoe overleef je dat? In dit theatercollege geven actrices Irene Kuiper en Frederique Sluyterman van Loo binnen een half uur een reeks goeie tips waardoor jij, bij je volgende praatje, speech, toespraak of pitch net dat zelfverzekerde gevoel kunt oproepen bij je zelf, waardoor jouw publiek met aandacht naar je verhaal luistert en jij kunt stralen op het podium! Irene Kuiper en Frédérique Sluyterman van Loo staan al zo’n 30 jaar op het toneel en zingen en spelen in zeer diverse discipline’s, zoals muziektheater, musicals en toneel. Zij delen graag met ons hun geheimen en tips over Hoe overleef ik het Podium? Dit seizoen trekken de actrices met hun eigen productie Callas, Onassis, Kennedy, een muzikale vete langs 30 theaters in Nederland. Kijk voor meer informatie en speellijst op de website.

Zaterdag 23 november 13.00 – 13.30 uur
Theatercollege Small Talk Survival door Iris Posthouwer
Iedereen herkent dit wel: iemand op straat, in de trein of op het schoolplein ontwijken omdat je geen zin hebt in een gesprekje. Dat werkt soms goed, maar soms ontkom je er niet aan, aan dat gesprekje. En dat is niet erg, want juist die kleine gesprekjes voeren in de trein of in de winkel is goed voor je. Maar hoe je dat een beetje behoorlijk zonder je er heel ongemakkelijk bij te voelen? Hoe je je door praatjes kletst staat in het boek Smalltalk Survival van Liz Luyben en Iris Posthouwer. Beiden kwamen de afgelopen jaren in allerlei situaties terecht waarin ze gesprekjes moesten voeren, waar ze zich geen raad mee wisten. Daarom schreven ze een handboek. En geven ze in het Margriet Theater een theatercollege hierover. Deze Smalltalk Survival Workshop wordt gegeven door coach Iris Posthouwer die veel trainingen geeft aan zakenmannen, maar ook bv orgaandonatie-artsen. Vakken waar smalltalk het verschil kan maken. Ze laat ons zien hoe je smalltalk soepeler begint, hoe je het interessant maakt én hoe je er elegant een einde aan breit. Na dit college draai je je hand niet meer om voor een praatje! Meer informatie?

Zondag 24 november 12.00 – 12.30 uur
Hoe schrijf ik mijn verhaal op papier, door auteur Marjolein Beumer
Je kent dat wel, er zit een verhaal in je hoofd dat erom vraagt geschreven te worden. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Hoe tik je die eerste letter op een leeg scherm – of als je van pen en papier houdt: hoe begin op dat maagdelijk witte vel? En als je bent begonnen, schrijf je dan chronologisch of werk je met flashbacks? En hoe breng je personages tot leven? Het is, kortom, best een klus om een verhaal uit je hoofd op papier te krijgen. Auteur en scenarioschrijfster Marjolein Beumer weet als geen ander hoe dat moet. Ze schreef eerder de scenario’s voor onder meer Soof en Soof 2 en haar debuutroman Zonder publiek is net verschenen. In haar college laat Marjolein zien hoe je een goed verhaal schrijft. Ze geeft tips en vertelt je wat de valkuilen zijn, zodat je straks zonder jezelf in de weg te zitten eindelijk dat verhaal kunt opschrijven. Marjolein Beumer (1966) begon haar carrière als actrice, later verdiende ze haar sporen als scenarioschrijfster. Ze schreef o.a. het scenario voor de zeer succesvolle speelfilms De storm, Soof en Soof 2. Daarnaast publiceerde ze columns. Zonder publiek is haar debuutroman.

Maandag 25 november 13.00 – 13.30 uur
Theatercollege Burpees en bitterballen door Cindy Pieterse.

Natuurlijk wil schrijver en cabaretier Cindy Pieterse gezonder leven, maar het moet wel leuk blijven. De bitterbal is niet voor niets uitgevonden. In dit geestige theatercollege geeft ze haar geheel eigen kijk op eten, fitgirls, coaches en influencers. Dit alles met een vette knipoog. Want Cindy houdt van vet! Vet mag, vet moet. Ze brengt een ode aan het dagelijks leven in het algemeen en aan de Bossche bol in het bijzonder. In haar mooiste jurk, in haar corrigerendste ondergoed. Zo is ze dan ook wel weer. Kortom: je valt er geen zak vanaf, maar je voelt je na afloop wél een stuk lichter. Kijk voor meer informatie op haar website. 

Dinsdag 26 november 13.00 – 13.30 uur
Theatercollege Oog voor stijl, je moet het gewoon durven door Misja Beijers

Senior influencer Misja Beijers (1952) fotografeert voor haar blog mensen met een inspirerende stijl die zij op straat tegenkomt. En dat zijn altijd íets oudere mannen en vrouwen die er goed gekleed en stijlvol uitzien. En zich met hun uitgesproken kledingstijl durven laten zien. Er modieus en sprankelend uitzien is naar haar idee niet alleen weggelegd voor jongeren. Met deze foto’s wil ze laten zien dat je er, juist als je geen achttien meer bent, stijlvol uit kunt zien. Ze vindt het inspirerend om door een stad te lopen en stijlvolle, originele mensen te spotten. Vervolgens wil ze die natuurlijk graag fotograferen. Het levert bijzondere ontmoetingen en verhalen op. In haar theatercollege vertelt ze wat stijl is, hoe je je eigen stijl kunt ontwikkelen en vooral: dat jouw stijl gezien mag worden. En passant leert ze ons hoe je een goede foto maakt en hoe je jezelf een beetje leuk op de foto kan zetten. De kern van haar boodschap is: ‘Je moet het gewoon durven’. Dan is het nooit te laat om je eigen stijl te vinden en ben je tijdloos mooi. Meer informatie?

Woensdag 27 november 13.00 – 13.30 uur
Theatercollege waarom is de natuur de natuur? door Monica Wesseling

Als er iemand veel weet over de natuur dan is het natuurjournalist Monica Wesseling. En als er iemand leuk en bevlogen daarover kan vertellen is zij het ook. In haar boeken gaat ze op zoek naar vragen in natuur als: waarom krijgt een specht geen koppijn? Kan een merel dronken worden? Gaat een koolmees wel eens vreemd? Hoeveel veren heeft een vogel? Door het antwoord te zoeken op deze vragen leren we nog meer over de natuur on ons heen. Die we in onze achtertuin vinden, de parken in de stad en de bossen in de natuurgebieden. In haar theatercollege legt ze de natuur aan ons uit. Waar de natuur is zoals die is. Met haar enthousiasme, humor en vermakelijke verhalen zorgt ze dat we allemaal de natuur beter begrijpen en er ook met andere ogen naar gaan kijken. En er dan nóg meer van gaan genieten.

Benieuwd wie er nog meer komen optreden? Bekijk het programma.

Kom ook naar Margriet Winterfair
Benieuwd wat er nog meer te doen is tijdens Margriet Winterfair? Bekijk hier het programma! Heb je nog geen kaarten? Koop ze voor 22 november met € 4 korting!

Ook interessant?